Batman the movie (1966)

Regi: Leslie H. Martinson Huvudroller: Adam West, Burt Ward, Lee Merriwether, Cesar Romero, Burgess Meredith, Frank Gorshin, Alan Napier

Det har tydligen släppts någon ny Läderlappsfilm (tillsammans med Stålmannen, vilken styggelse!) så jag tänkte påminna om att det är faktiskt exakt 50 år sedan Batman första gången figurerade på film (Rättelse: Det här är inte sant alls. Batman hade förekommit ett flertal gånger på film tidigare. Dålig research av mig här).

batman_1966_movieBatman the movie kom 1966, och hade premiär bara två månader efter att första säsongen av TV-serien hade avslutats. TV-serien gick som ni vet på svensk TV på 90-talet (tror jag det var?) och blev känd för att svenska dagisbarn började låtsasslåss när de hörde titelmusiken (na-na-na-na-na-na-na BATMAAAAn!). Moralpanik utbröt förstås, vad annars var att vänta. Ironiskt då att tv-serien, precis som den här filmen, är fantastiskt kitschig, campig och komisk. Både avsiktligt och oavsiktligt. Jag menar…Batman slänger aldrig ut en repstege från helikoptern, han slänger ut en Batladder! Som dessutom, för säkerhets skull, har en liten skylt där det står ”batladder”. Om man blir biten i benet av en haj har man naturligtvis en spray designad just för att stöta bort hajar tillgänglig! Det roliga är att det egentligen bara är tonen i filmen som skiljer sig från Christopher Nolan/Christian Bales mörka, domedagstyngda version av samma hjälte-leksakerna är desamma, skurkarna är desamma, de osannolika komplotterna är desamma…bara det att här är de gjorda med humor (filmen börjar till och med med en skylt där det står att filmens enda syfte är att underhålla). Okej…dräkterna skiljer sig åt lite grann också…och muskelmassan…
batmanandgordon

Jag såg den här för kanske tio år sen och hade tydligen glömt bort hur rolig den faktiskt är-jag skrattade högt flera gånger i början, speciellt när Batman råkar doppa sitt ben i havet och en haj (i gummi) biter sig fast i honom. Alla highlights från tv-serien är med, Batman och Robin ”klättrar” upp för en husvägg (med synliga fisklinor som håller mantlarna åt rätt håll), tecknade skyltar där det står ”thwack”, ”ker-splosh” och ”thudd” när de slåss, fåniga leksaker och fräsiga bilar. Dessutom har man, till filmen, fått med alla superskurkarna-Jokern, Pingvinen, Catwoman och Gåtan. Vad filmen egentligen handlar om…ummmm, jag såg den nyss och det är ändå lite oklart. Superskurkarna går ihop och ska röja Batman ur vägen, genom att använda Catwomans alias för att förföra Bruce Wayne…och när Batman kommer för att rädda Bruce Wayne ska de använda en stor fjäder för att kasta ut honom i havet där Pingvinen har en exploderande bläckfisk…jag tror det är bäst att sluta där. Det är inte viktigt.

Nåväl. Är filmen gjord seriöst, eller satir, eller med glimten i ögat? Definitivt med glimten i ögat. Men också väldigt seriöst. Den är gjort med 50/60-talets version av Batman i baktanke, den karaktär som då fanns i serierna var väldigt mycket närmare den här versionen än den vi tänker på idag. Men idag ser vi den här filmen snarast som en satir, skulle jag tro. Och det funkar väl vilket som, jag tycker den är underhållande…men frågan är då förstås…

Funkar filmen idag? Nä, den gör väl inte det. Möjligtvis som lättsam söndagsmatiné om du är lite bakfull och inte orkar resa dig ur soffan, eller som ren kuriosa. Men det är väldigt bra kuriosa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s