Inger Stevens (1934-1970)

Sverige kunde haft ytterligare en Hollywood-legend att komma ihåg och vara stolta över, men Inger Stevens karriär blev abrupt avbruten-genom självmord. Det finns mycket i hennes liv och karriär som gör att hon borde vara mer känd än hon är, för det är väl knappast någon som vet vem hon är idag.

ingerstevens1Inger Stevens föddes i Stockholm 1934, som Inger Stensland, och började sitt liv i Sverige. När hon var fyra år tog hennes mamma sitt pick och pack och drog, och lämnade tre barn samt man. För att strö salt i såren återvände hon ganska snart, men enbart för att hämta den ena brodern Peter. Inger och den andra kvarvarande brodern blev naturligtvis upprörda över mammas ganska utstuderade grymhet. Pappan gjorde kort därefter samma sak-men han drog ända till USA. Inger och hennes kvarvarande lillebror fick bo med en barnflicka hos sin faster Karin Stensland Junker (också en skådespelerska) i Lidingö i några år varpå hon flyttade till pappa i Amerika. De två Stensland-barnen tog båten över Atlanten och när de klev av båten i New Orleans stod ingen där för att möta dem. De blev omhändertagna av Frälsningsarmén som stod i hamnen, och det var med deras hjälp som de två syskonen kom till pappa i New York. Inger hade fått uppleva ännu ett stort svek. Familjen flyttade till Kansas där pappa hade fått jobb som lärare på universitet, men när Inger var femton år stod hon inte ut längre med pappas nya fru och rymde hemifrån, till Kansas City. Här börjar hennes karriär, som burlesk-flicka. Det är lite knepigt att översätta vad det är, men burlesk är en form av grova revyer (på ett ungefär).  Hennes pappa hade spelat i amatöruppsätttningar i Stockholm och Inger hade närt en dröm om att bli skådis. När hon var 18 flyttade hon till New York för att på allvar försöka bli skådespelare.

Inger beskrivs som mycket blyg och känslig som barn. Att bli övergiven av båda sina föräldrar-en efter den andre dessutom-kan knappast ha hjälpt. I New York tog hon skådespelarlektioner samtidigt som hon jobbade som chorus girl, det vill säga en av de snygga tjejerna som sprattlar med benen i bakgrunden av stora shownummer. Hon fick också jobb som modell och var med i reklamfilmer.Runt 1954-55 börjar hon få roller i diverse TV-serier och 1957 får hon ett genombrott i Bing Crosby-rullen Skilda vägar (Man on fire). Runt de här åren gör hon många TV-roller. TV var ett ungt medium men det producerades mycket, och det fanns många tacksamma roller för skådespelare. Alfred Hitchcock Presents, Kraft Television Theatre, Route 66, Bonanza och inte minst Twilight Zone. Hon är en av få som har varit med i två avsnitt av Twilight Zone, och då inte minst avsnittet The Hitchhiker som av många fans räknas som ett av de absolut bästa.

Så var det det här med att bli övergiven av föräldrarna. Inger Stevens fick snabbt ett rykte om sig att starta förhållanden med män hon jobbade med. Inte vilka män som helst i och för sig, men man får nog lätt intrycket av att hon hoppades på mer än bara korta romanser, och att hon kan ha varit lite naiv. Några av männen hon hade romanser med var Bing Crosby, Dean Martin och Burt Reynolds. Hon led av upprepade depressioner genom livet, och de många romanserna som alla slutade olyckligt kan knappast ha hjälpt. Hon gifte sig 1955 med en Anthony Soglio, men skilde sig från honom 1958 (filmen hon gjorde med tidigare nämnde Crosby producerades 1957….you do the math).

Hon var med i några till större filmer, till exempel Hang em high, den gamla Clintan-rullen. Hon brukar kommas ihåg framförallt för TV-serien The Farmers Daughter (som mig veterligen aldrig visats i Sverige, och jag har inte sett den heller) som gick mellan 1963-66. Strax före sin död skrev hon på kontrakt för en ny stor serie, The most deadly game, en TV-deckare som hon satte stort hopp till. När TV-serien lades ner i stort sett direkt blev hon mycket förtvivlad och tog sitt liv genom barbiturater i april 1970. Till saken hör att Stevens pojkvän vid tiden precis gjorde slut med henne, enligt roomiesen, samma dag, men åtminstone kort tid innan självmordet. Ytterligare till saken hör att det här var hennes tredje självmordsförsök (som man vet).

Nu kommer den lilla twisten som gör att hennes liv skulle kunna bli en egen tv-serie. När testamentet ska läsas upp dyker en man upp som hävdar att han varit gift med Stevens sedan 1961, det vill säga nio år. Denne man är Ike Jones, en afro-amerikansk man som verkade som producent/manager inom jazzmusiken, som knappt någon sett tillsammans med Stevens. Enligt Jones gifte de sig i Tijuana, Mexico och beslöt att hålla äktenskapet hemligt på grund av att bland-äktenskap var känsligt (och till och med förbjudet på vissa håll i USA). De var rädda att äktenskapet skulle försvåra båda deras karriärer. Med tiden gled de två isär och de levde skilda under många år, ända fram till Stevens död. Det finns en sida dedikerad till Inger Stevens där författaren till hennes biografi går helt på Ikes historia om att de försonades många gånger under åren, men att hennes affärer med andra män gjorde att de separerade igen. Detta verkar vara omstritt, och inga konkreta bevis finns på att de faktistk var gifta. Men-trots allt så var det Ike Jones som tog hand om begravning och pappersarbete efter hennes död.

Det finns också en del oklarheter runt hennes död, beroende på att barbituraterna kommer från en astmamedicin, att rumskamraten hävdat att hon inte verkade deprimerad under dödsdagen, samt att det finns uppgifter om att det låg en färdigbredd ostmacka framme när hon somnade in. Hon hade också ett sår på hakan. Det verkar dock som att det mesta kommer från en privatdetektiv som älskade att starta konspirationsteorier och rykten. Faktumet att det här var hennes tredje allvarliga försök att ta livet av sig, och hon hade försökt tidigare med piller. Ska man mörda någon så är ju inte piller det enklaste sättet heller. Ärret på hakan kommer sannolikt från hennes diskussion (host) med pojkvännen som gjorde slut strax innan.

Jag tycker att ni ska leta upp någon tv-episod med henne, eller kolla på någon av hennes filmer. Hon är både vacker och begåvad och det finns något beslöjat i blicken, en sådan blick som många av de stora har haft-till exempel Marilyn Monroe, för att nämna någon. Twilight Zone-avsnittet The Hitchhiker är ett bra ställe att börja, eller Alfred Hitchcock Presents-avsnittet, Richard,my brother.

Och…vem var pojkvännen som gjorde slut med henne precis innan hon tog livet av sig? Det var Burt Reynolds.

Här är en sida från en annan blogg som handlar om ett av Stevens tidigare självmordsförsök.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s