Message from space (1978)

Message from space (uchu kara no messeji) (1978)

Regi: Kinji Fukasaku
Huvudroller: Vic Morrow, Sonny Chiba, Philip Casnoff, Peggy Lee Brennan, Etsuko Shihomi, Jerry Ito

Succén med Star Wars (vi pratar den första filmen nu, A new hope) gjorde åren som följde sprutade det ut kopior och rena rip-offs. De flesta, speciellt Roger Cormans Battle beyond the stars, var snabbt producerade, billiga och uppenbart karbonkopierade från George Lucas original. Japanska Toei studios däremot satsade stort och producerade Message from space, otroligt nog den dyraste japanska filmen fram till dess. Det blev också en av de märkligaste varianterna av Star Wars någonsin.

Storyn är ofta väldigt svår att följa med i, möjligtvis orsakad av hård klippning, men med tanke på kvaliten på manuset som helhet, så var det nog mest dåligt hantverk. Men det var inte det som skulle vara min poäng-storyn har mer gemensamt med Sju Samurajerna än George Lucas originalstory; en fridfull planet som hålls fången av ett ondskefullt imperium skickar ut kallelser i rymden efter krigare som kan hjälpa till att slåss mot erövrarna. Kallelser….tja, valnötter med en laserpekare inuti. Men även om storyn egentligen är genuint japansk, finns här en prinsessa, droids, en ondskefull härskare, rymdskepp, laserpistoler, motvilliga hjältar…och så vidare. Uppenbart stulna från en viss annan film, så klart…Problemet här är att allting är sämre. Den här filmen förlorar på varje punkt, och framkallar väldigt ofta spontana hånskratt. Manuset är också helt befriat från dramatisk uppbyggnad-här kör vi full fart från första stund…vilket kan vara kul ibland, men det får en också att tappa intresset ganska snart. Slutet är helt anti-klimaktiskt. Sen är det förstås usel dialog, usla kostymer, billiga scenerier…Det enda som är riktigt bra är designen på rymdskeppen och explosionerna. Det och Sonny Chiba, som alltid lyckas se stentuff ut. Här i rollen som en prins vid namn Hans, och klädd som en rymd-samuraj boende helt ensam på en stenig planet.

Ändå hade jag ganska kul när jag såg den. Konstigt hur det där funkar, eller hur? Kolla på trailern, du kommer inom några sekunder kunna avgöra om du kommer tycka om det eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s