Inkas hemlighet (1954)

Inkas hemlighet (Secret of the Incas) (1954)

Regi: Jerry Hopper
Huvudroller: Charlton Heston, Robert Young, Nicole Maurey, Thomas Mitchell, Glenda Farrell, Yma Sumac

En (i Sverige) totalt bortglömd film som är rätt intressant av ett antal anledningar; för det första, den var en stor inspirationskälla till en film som kom 30 år senare….ni kan få gissa själva vilken:

Secretoftheincas1

Huvudkaraktärens klädsel och framtoning är inte det enda som lyfts till Indiana Jones, här finns också den ikoniska ”solen lyser på skatten bara om man gör så här”-scenen.

För det andra är filmen inspelad i Peru, dels i Cusco och dels i Macchu Pichu. Eller rättare sagt, vi får se översiktsbilder av dessa ställen, sen är det förstås de gamla vanliga papier maché-grottorna när man kommer inomhus. Det hör ändå inte till vanligheterna att ett land som Peru ges så stort utrymme i en Hollywood-film från femtiotalet.

Heston spelar en guide för amerikanska turister i Peru. Han har en stennyckel i sin ägo som visar var en gammal inka-skatt är gömd, men ingen möjlighet att ta sig dit. När en rumänsk avhoppare ber om hjälp att fly till Mexico går han med på att visa vägen, men tänker förstås ta tillfället att leta efter skatten istället. Kvinnan, Maureys karaktär, flirtar med alla som kan tänkas ge henne hjälp och verkar inte att lita på.

Filmen är ganska lågmäld och långsam jämfört med Indiana Jones-filmerna, men den är ändå sevärd på grund av kopplingarna till Spielbergs filmer (Spielberg har aldrig gjort någon hemlighet av att Indiana Jones var en hyllning till sin barndoms matinéfilmer), men också för att den visar Peru och dess urbefolkning på ett för tiden respektfullt sätt. Det här är ändå en tid då USA framställde sin egen urbefolkning som vildar.

Perus stora stjärna vid den här tiden, Yma Sumac är med i en konstruerad roll så hon kan sjunga två sånger.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s