Rollerball (1975)

Rollerball (1975)

Regi: Norman Jewison
Huvudroller: James Caan, John Houseman, Maud Adams, John Beck, Moses Gunn, Pamela Hensley, Burt Kwouk

I ett framtida samhälle finns inte längre nationer, det är företag som regerar världen, och för att roa folket uppfinner man den våldsamma sporten Rollerball där reglerna ändras inför varje match.

rollerball-1

Själva sporten som sådan ser rätt häftig ut-man åker runt, runt på en velodrom för att jaga en silverkula (eller vad det nu är), man ska plocka upp den och slänga in den i mål. I varje lag har man också rätt att ha en motorcykel som de andra kan åka bakom. Match-scenerna är våldsamma och snabbt klippta för maximal action. Så långt allt väl-det är det självmedvetena, pretentiösa dravlet som händer däremellan som är problemet. Det här är nämligen en film som tar sig själv på stort allvar. Stjärnspelaren James Caan vägrar följa ordern att dra sig tillbaka eftersom han anses ha blivit för stor, och därmed utmanar The Corporation. Detta, och faktumet att människor runt honom försvinner på olika sätt, dras ut i evighet.

Ett problem som den här filmen har är att verkligheten har hunnit ifatt. 1975 var den extremt våldsam och provokativ, idag går den poängen tyvärr förlorad. Man kan ändå se den för de actionspäckade och välgjorda match-sekvenserna. Designen i filmen är också väldigt bra, det är en snygg framtidsvision för att vara gjord 1975-det är långt ifrån silverglänsande unisex-kläder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s