Baskervilles hund (1959)

Baskervilles hund (Hound of the Baskervilles) (1959)

Regi: Terence Fisher
Huvudroller: Peter Cushing, Andre Morell, Christopher Lee, Marla Landi, David Oxley, Francis De Wolff, Miles Malleson, Ewen Solon, John Le Mesurier, Judi Moyens

Om jag har räknat rätt var det här den fjärde filmen inom loppet av några år som Peter Cushing och Christopher Lee gjorde tillsammans (och det skulle bli många fler förstås), och det är kul att se dem i de lite annorlunda rollerna här (filmerna de gjorde precis innan var förstås Hammers Frankenstein-reboot respektive Dracula-reboot). Hammer hade med Universals hjälp fått tag på rättigheter till Conan Doyles bok och planerade en serie med Sherlock Holmes-filmer, precis som man gjorde med ovan nämnda monster-serier. I typisk Hammer-stil sexade man till det lite förstås-det är lite mer romantik och urringade klänningar än vad som tidigare hade visats i en Sherlock-film. Det är dessutom den första Sherlock-filmatiseringen i färg. Tyvärr dök inte publiken upp och man la ner projektet. Även kritikerna sågade filmen, ofta på grund av ”våldet”. Hammer blev ofta sågade bara för att de var Hammer.

Och det är synd, för det här är riktigt bra. En bortglömd Sherlock-upplaga som funkar alldeles utmärkt. Cushing går upp i rollen som Holmes perfekt (mycket bättre än till exempel Basil Rathbone) och Lee får för en gångs skull spela en ”snäll” roll. Kulisserna är samma som man precis använt till Horror of Dracula, för Hammers kännetecken har ju alltid varit att återanvända så mycket som möjligt.

En rolig detalj i denna är att Holmes i stort sett är frånvarande en stor del av filmen, istället får Dr Watson visa sig på styva linan och till skillnad från den tidigare klumpedunsen Nigel Bruce i Rathbone-filmerna så visar Andre Morell upp en kompetent och rådig Watson. Som sagt, det är synd att de inte gjorde fler.

Jag listade ju olika Holmes-upplagor tidigare, men tog inte med Cushing där alls på grund av att han bara spelade in film som Holmes, men han är definitivt en av de bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s